Paraziti u ljudskom tijelu

Paraziti žive u tijelu svake osobe - to je neugodno, ali činjenica. Naivno je vjerovati da ako nemate kućne ljubimce, uvijek temeljito operete ruke vodom i sapunom i ne jedete sumnjivu hranu, pouzdano ste zaštićeni i ne možete biti prenosilac parazita. Stoga se ne treba okretati od ove teme, mršteći se s gađenjem. Što više znamo o parazitima, to će borba protiv njih biti učinkovitija i manje šansi za zarazu po život opasnom infekcijom.

Prema WHO-u, od 50 milijuna ljudi koji svake godine umru, više od 15 milijuna uzrokovane su zaraznim bolestima uzrokovanim parazitima.

Jesu li vas šokirali ovi brojevi? Tada je vrijeme da bliže upoznate svog skrivenog neprijatelja i počnete se boriti s njim.

Paraziti - što je to

paraziti koji mogu živjeti u ljudskom tijelu

Parazitima se nazivaju razni živi organizmi koji se naseljavaju u ljudskom tijelu, napadaju njegove unutarnje organe i hrane se ostacima neprobavljene hrane, sokova i stanica. Ljudsko tijelo je optimalno okruženje za patogene mikroorganizme različitih vrsta, pa ga paraziti prije svega biraju za svoje postojanje. Oni mogu živjeti godinama u bilo kojem od organa, migrirati u susjedni kako se iscrpljuje, i tako sve do kraja čovjekova života - koji se, usput rečeno, značajno smanjuje pod negativnim utjecajem parazita.

Nisu svi paraziti štetni za zdravlje svog domaćina. Neki se ne manifestiraju ni na koji način i ne utječu na funkcioniranje unutarnjih organa i sustava. Ali većina njih izravno ili neizravno izaziva razvoj teških bolesti. Takve se bolesti nazivaju parazitskim ili invazijama, a znanost koja ih proučava i liječi je parazitologija.

Prema statistikama, više od 95% svjetske populacije nositelji su parazita.

Paraziti su svi patogeni mikroorganizmi koji ulaze u ljudsko tijelo i tamo žive zbog njegovih hranjivih sastojaka. To uključuje bakterije, viruse, gljive, jednoćelijske organizme, člankonošce, invazije protozoja i druge vrste. Ali u ovom slučaju govorimo samo o crvima.

Vrste parazita u ljudskom tijelu

Zapravo u ljudskom tijelu može živjeti više od dvjesto različitih vrsta parazita. Najčešći su:

vrste parazita koji žive u ljudskom tijelu
  1. Pinworm- ova vrsta uglavnom pogađa djecu, izdaje se oralno-fekalnim putem, živi u tankom i debelom crijevu i polaže jaja u vanjske nabore anusa, na odjeću i donje rublje.
  2. Toksokari- parazitiraju uglavnom na mačkama i psima, ulaze u ljudsko tijelo dodirom s pijeskom ili zemljom, u kojoj se nalazio izmet zaraženih životinja - tamo toksokari mogu postojati nekoliko godina. Ti paraziti ne izlaze van, zajedno s krvotokom, prenose se kroz žile i unutarnje organe.
  3. Ascaris- najčešća vrsta parazita, infekcija se događa hranom, vodom, neopranim rukama. Ascaris se uvodi u bilo koje ljudske organe: crijevnu sluznicu, jetru, mozak, pluća, bubrege, gušteraču, oči, hrani se eritrocitima i drugim korisnim tvarima, uvelike iscrpljujući tijelo svog nosača. Duljina okruglog crva može doseći 40 cm; svakodnevno polaže jaja.
  4. Rudarska glista- mali, samo 1, 5 cm duljine, ali ne manje opasan od parazita ascaris. U ljudsko tijelo unosi se kroz kožu, najčešće prilikom bosonogih hodanja po zemlji. Očituje se kao svrbež na koži, može migrirati u bilo koji unutarnji organ.
  5. Široka trakavica- živi u ljudskom crijevu u uvijenom obliku i doslovno iz njega isisava sve hranjive sastojke, može narasti i do 10 metara. Infekcija se događa sirovim mesom i ribom.
  6. Goveđa i svinjska trakavica- također prodiru u tijelo sa sirovim ili nedovoljno prženim mesom, mogu parazitirati u crijevima i drugim ljudskim organima do 20 godina, doseći 7 metara duljine.
  7. Giardia- mikroskopski paraziti, koji se uglavnom nalaze u male djece, infekcija se događa prljavim rukama, igračkama, neopranim voćem i povrćem.

Naravno, postoje i druge vrste nametnika koji se talože u našem tijelu i svakodnevno udaraju iznutra, uzrokujući pospanost, gubitak kilograma, razdražljivost, poremećaje spavanja, pad imuniteta - a to su najmanje probleme.

Ukupno medicina ima više od 300 bolesti uzrokovanih invazijama, više od trećine njih može biti fatalno.