Raznolikost vrsta: unutarnji paraziti u ljudskom tijelu

parazit bičera kod ljudi

Ljudskom tijelu mogu naštetiti ne samo helminti. Postoje i druge vrste ljudskih unutarnjih parazita koje daleko nisu sigurne za ljudsko zdravlje.

Ne čine manje štete, trujući tijelo otpadnim tvarima, uništavajući stanice i uzrokujući razne bolesti svih organa, uključujući i mozak.

Vrste ljudskih unutarnjih parazita

helminth iz ljudskog tijela

Ne postoji jedinstvo među unutarnjim ljudskim parazitima, njihove vrste su raznolike, kao i simptomi koje uzrokuju.

  • Najjednostavniji jednoćelijski organizmi koji uzrokuju bolesti pod općim nazivom praživotinje. To uključuje lambliju, plazmodijumsku malariju, leishmaniju, trihomonadu, dizenterijsku amebu. Najjednostavniji, u pravilu, provode čitav razvojni ciklus unutar stanica domaćina, s vremena na vrijeme migrirajući protokom krvi ili limfe.
  • Helminti su razne vrste opasnih crva, čiji predstavnici parazitiraju u ljudskom tijelu. Najčešći predstavnici su okrugli crvi - pinworm i roundworm. A također i ravne crve - razne trakavice i metilje.
  • Ličinke insekata mogu uzrokovati parazitsku bolest zvanu myiasis.

Šuga svrbež ili demodeks također bi se mogla pripisati vrstama parazita koji žive u ljudskom tijelu, ali ne prodiru izvan kože i dio razvojnog ciklusa provode na površini kože.

Protozoa

Možemo reći da su jednoćelijski paraziti najteži za liječenje i dijagnozu. Primjerice, prisutnost malarijskog plazmodija u eritrocitima moguće je potvrditi samo uz pomoć razmaza i guste kapi krvi na staklu. A nije uvijek moguće hvatati eritrocite parazitskim plazmodijom. Stoga je važno znati simptome bolesti i izvor zaraze. Usporedbom svih činjenica koje su pratile početak bolesti, moguće je namjerno identificirati patogena.

Malarija

Iz nekog su razloga mnogi uvjereni da je malarija isključivo tropska bolest. Daleko od toga. U ljudskoj krvi parazitiraju samo 4 vrste plazmodija malarije. U novije vrijeme, 1997. godine, u Tadžikistanu je zabilježeno izbijanje malarije: tijekom godine je oboljelo oko 30 000 ljudi.

Malarija je vrlo opasan parazit ljudske krvi, a njezini simptomi imaju strašne posljedice na tijelo. U Africi i Aziji godišnje od te bolesti umre 800 000 ljudi.

Uzimajući u obzir činjenicu da se malarija uobičajenim komarcima s nositelja prenosi na zdravu osobu, nije iznenađujuće što se slučajevi uvezene malarije prilično često bilježe u srednjoj traci.

Simptomi malarije nalikuju na ponavljajuću groznicu, u razmaku od 48 do 72 sata. Točno je to koliko treba malariji plazmodij da uđe u međustaničnu tekućinu. Istodobno s njihovim oslobađanjem, eritrociti, u kojima su parazitirali, uništavaju se, toksini i njihovi otpadni proizvodi ispuštaju se u tijelo. Sve to uzrokuje naglo povišenje tjelesne temperature, do 40 stupnjeva, slabost, zamućenje svijesti, pospanost, tahikardiju, izlučivanje krvi mokraćom. Istodobno se razvija anemija s nedostatkom željeza i povećanje veličine slezene. Napadi groznice ponavljaju se nakon vremena karakterističnog za razvoj određene vrste. Malarija također ima stadij tkiva ili jetre u kojem parazit može preživjeti, zbog čega se akutna faza malarije ponavlja nekoliko mjeseci kasnije.

Liječenje parazita ljudske krvi dug je i kompliciran proces, najteže je pravilno i pravodobno dijagnosticirati malariju - njezini simptomi nalikuju akutnoj virusnoj infekciji. Nedavno se za liječenje koristi prirodni cinchona u prahu, kinin.

Najbolja obrana od malarije je prevencija. Za to se dreniraju stajaći rezervoari, u kojima se razmnožavaju komarci, a u endemskim područjima koriste se repelenti i druga sredstva zaštite.

parazit malarija plazmodij u ljudi

Dizenterija ameba

Jednostanični parazit koji uzrokuje čireve, eroziju, upalu i nekrozu sluznice debelog crijeva. Bolest je popraćena simptomima kolitisa, dizenterije, jake vrućice. Amebija može uzrokovati perforirane crijevne čireve, apscese jetre. Dugotrajna amebijaza popraćena je jakom iscrpljenošću tijela, anemijom i krvarenjem.

Možete se zaraziti pijenjem vode iz stajaće vodene površine. Za liječenje su propisani anthelmintski lijekovi i antibiotici iz skupine tetraciklina.

Helminthiasis

Helminti su jedan od najpoznatijih višećelijskih parazita kod ljudi. Ovi crvi mogu biti različitih vrsta i parazitirati u tijelu u obliku spolno zrelih i larvnih stadija. Među najpoznatijima su okrugla glista, goveđa trakavica, svinjska trakavica, široka trakavica, ehinokok i jetrena metilja.

Okrugli helminti

Ascaris pripada okruglim crvima, u svom odraslom obliku živi i razmnožava se u ljudskom crijevu. Ličinke Ascaris mogu doći u krvotok bilo gdje, na primjer, u jetru, gušteraču, srce, čak i u mozak. Međutim, najčešće parazitira u ljudskim plućima, uzrokujući simptome upale pluća i bronhitisa. Prate ih kašalj, piskanje, karakteristično za plućne bolesti, vrućicu, opću slabost, otežano disanje.

Crijevnu fazu prate sljedeći simptomi: mučnina, povraćanje, oslabljen apetit, nagli gubitak kilograma, poremećaji stolice, bolovi u trbuhu lokalizirani oko pupka, opća opijenost, depresija, pojačano slinjenje i kožne alergije u obliku urtikarije i svrbeža.

Možete se zaraziti jedući neoprano povrće, voće i vodu. Insekti mogu prenijeti jaja okruglih crva u hranu.

Ravni helminti

Ravni crvi su ljudski paraziti koji se dijele na trakavice i metilje. Imaju različite strukture i razvojne cikluse. Ujedinjuje ih samo jedno - to su opasni paraziti u ljudskom tijelu.

Fasciola

Fascioliasis se može zaraziti vodom ili povrćem. Ti parazitski crvi izvana podsjećaju na list drveta i imaju dobro definiran vrh glave. Pričvršćen je na tkiva pomoću dvije vakuumske čaše. Životni vijek pojedinca je do 5 godina.

Za to vrijeme osoba koja je pogođena jetrenom metiljem ili fasciolom razvija sljedeće simptome: vrućica, bol u epigastriju, desnom hipohondriju, poremećaji apetita i uznemirena stolica. U budućnosti se razvija kronični hepatitis, anemija.

Trakavice

Trakavice uključuju brojne predstavnike trakavica: goveđa trakavica, svinjska trakavica, patuljasta trakavica i široka trakavica. Ovi se crvi razlikuju od ostalih crva po strukturi dijelova tijela:

  • glava, koja je opremljena sisama ili kukama, s njima se crv uvodi u crijevne zidove;
  • tijelo koje naraste desecima metara od glave i sastoji se od mnogih segmenata hermafrodita koji proizvode jaja.

Ova struktura uzrokuje određene poteškoće u liječenju ravnih trakavica: tijelo parazita može se potpuno odmaknuti, a glava ostaje u zidu ljudskog crijeva i s vremenom će se pojedinac oporaviti.

trakavica iz ljudskog tijela

Predstavnik trakavica je ehinokok, koji parazitira na čovjeku u obliku ličinke - Finaca. Finna echinococcus može prodrijeti u bilo koji organ i, budući da se neće moći pretvoriti u odraslu osobu, povećat će se rast. Ovisno o mjestu Finca, može izazvati bilo kakve simptome od epileptičnih napadaja s oštećenjem mozga do mučnine, povraćanja, hepatitisa, alergija i drugih.

Ulazak parazita u pluća osobe popraćen je simptomima upale pluća i alergijama, liječenje se provodi samo kirurškim zahvatom. Nakon vađenja Finaca iz organa, oni propisuju rehabilitacijski tretman.

Možete se zaraziti kontaktiranjem bolesnih životinja: svinja, pasa ili pijenja vode iz kontaminiranog rezervoara.